Entrecôte met koffie rub. Jawel. Koffie. Het klinkt misschien vreemd, maar de licht bittere, gebrande smaak van koffiebonen past wonderwel bij rundsvlees. Klaargemaakt op de barbecue komt de rokerige kwaliteit van deze rub nog zoveel beter tot zijn recht.
Natuurlijk zit er meer in de rub dan enkel koffiepoeder. Met paprika, korianderzaad, pili-pili en een flinke snuif bruine suiker maken we een mooi evenwicht van smaken die het rundsvlees goed tot zijn recht laten komen.
Om de koffiesmaak nog meer te accentueren kan je de steak in de koffie zelf eerst marineren. Heel simpel: maak een espresso, koel die af en laat de steak er enkele uren in marineren. Daarna zachtjes droogdeppen en de rub aanbrengen. De vraag is natuurlijk, hoe sterk wil je de koffiesmaak in je vlees krijgen?
Omdat ik graag een zoete toets heb op de barbecue, nam ik een ruime hoeveelheid bruine suiker, maar wie wil variëren in de kruidenmengeling kan dat uiteraard altijd doen. Het suiker zal er ook voor zorgen dat het kan karameliseren, en dit geeft dan weer ook nog mooiere bruine kleur aan je vlees.
Voor het beste resultaat voor deze entrecôte met koffie rub gaan we dus de reverse sear methode toepassen. We gaan dus het vlees langzaam laten garen om pas helemaal op het laatste af te grillen. Op deze manier zal het vlees sappig en mals blijven. Gebruik hiervoor zeker een thermometer om de temperatuur van je vlees in de gaten te houden. Zo ben je altijd zeker van de juiste bakwijze van je vlees. Natuurlijk kan je om wat tijd te sparen de steak ook grillen met de directe methode.
Zoek je een passend bijgerecht voor deze entrecôte met koffie rub? Wat denk je van asperges gerookt op hooi,een witlooftaartje van de BBQ of deze Romeinse slaharten?
Ben je fan van deze severse sear methode en zie je het nut er van in van traag garen? Dan moet je zeker overwegen om Low & Slow te gaan barbecuën. Deze spareribs 3-2-1 methode zijn de ideale starter
Laat gerust een berichtje achter op de facebookpagina met je favoriete rub combinatie!
Andere recepten in samenwerking met Meat The World:
- Kip souvlaki
- Varkensspiering met zomerse mojo
- Bite off the bone ribs
- Fall off the bone ribs
- Candied bacon
- Picanha steak
- Gegrilde mergpijpjes
- Homemade Beef Jerky
Voor Jonas is koken en barbecueën een uit de hand gelopen hobby. Sinds deze zomer rolde hij als chefkok uit het CVO Gent, waar hij Michel leerde kennen. Hij durft zichzelf absoluut nog geen barbecuespecialist te noemen, maar met wat tips en tricks van Michel komt het wel goed. Wel zal hij de site af en toe voorzien van nieuwe recepten op basis van zijn ervaring ;-). Enjoy!
Entrecôte met Koffie rub
Equipment
- BBQ
Ingrediënten
- 1 Entrecote of dunne lende, 600 - 700 gr
Voor de rub:
- 2 eeltlepels gemalen koffie
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 1 eetlepel korianderzaad of poeder
- 1 eetlepel lookpoeder
- 1 theelepel pili-pili
- 1 eetlepel bruine suiker
- 1 eetlepel zout
Instructies
- Maak de BBQ klaar om indirect te bakken op lage temperatuur van 100°C
- Maak de kruidenmengeling. Vergeet zeker niet om alle kruiden eerst mooi apart in het kommetje te schikken en een foto op Instagram te zetten. Ik weet niet waarom, maar dat schijnt zeer belangrijk te zijn.
- Kuis het vlees een beetje op indien nodig en bedek royaal met de kruidenmengeling. Laat 24u rusten in de koelkast.
- Haal het vlees uit de koelkast en veeg de overtollige kruidenmengeling er af.
- Neem de steak ongeveer 45 minuten vooraf uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur staan.
- Leg de steak indirect op lage temperatuur (100°C), weg van de kolen en sluit het deksel. Laat de steak nu opwarmen tot ongeveer 40°C kerntemperatuur. Dit doe je best aan de hand van een thermometer.
- Wanneer de kerntemperatuur bereikt is haal je het vlees van de BBQ en wikkel je die in aluminiumfolie.
- Stook nu de BBQ hoger dan 250°C.
- Leg de steak nu direct boven de kolen om deze dicht te schroeien. Draai de steak eenmaal om. Wanneer de steak de gewenste temperatuur bereikt heeft is hij klaar: rare, saignant: 50-52°C, medium rare 55-58°C, medium, à point: 60-63°C, medium well: 65-67°C, well done: 70°C en hoger.
- Laat de steak nog 5-10 mintuten rusten, los omwikkeld in aluminiumfolie.
- Smakelijk!