Vandaag droppen we voor de varkensspiering met mojo verde, een lekker stukje varkensvlees in een glas appelsiensap.
We beginnen met een lekker stukje varkensspiering (‘procureur’ voor de Nederlanders onder ons). Wie graag een minder vettig stukje vlees gebruikt kan ook kiezen voor spieringgebraad. Dit geeft een iets droger resultaat, maar nog steeds boordevol smaak.
Wie naar de ingrediëntenlijst heeft gekeken heeft al gemerkt dat er een buitengewone hoeveelheid look in dit recept zit. Dit geeft een uitgesproken rijke smaak. Probeer dus niet te ademen in de richting van uw familie en dierbaren na het eten van dit recept.
Voor de varkensspiering met mojo verde gaan we eerst het vlees laten brinen. Dit komt er eigenlijk eenvoudig op neer dat we het vlees onderdompelen in appelsiensap en aromaten. Hier gaat niet alleen veel look in, maar ook het beste deel van uw kruidentuin mag toegevoegd worden.
Na 12u in de appelsiensap-brine gaan we het vlees nog even instrijken met een marinade op basis van olijfolie, appelsien, look (uiteraard), munt en verse kruiden.
Dit gaan we dan indirect en langzaam garen op de barbecue. Wie wenst kan het vlees ook lichtjes roken, maar eigenlijk is dit niet nodig voor dit recept gezien de lekkere smaak dat het al heeft van de brine en de marinade. De rooksmaak zal een wat “zwaardere” smaak geven aan het vlees, wat ook wel best lekker is.
‘Mojo’ is een verzamelnaam voor een aantal pittige sauzen of marinades die hun oorsprong vinden in de Canarische eilanden. Er bestaan veel variaties, zowel op de Canarische eilanden als o.a. in Zuid-Amerika, Cuba en de Caraïben. Hier gebruiken we een variant van mojo verde – de groene saus om het vlees te marineren.
Gek van deze Varkensspiering met mojo verde?
Probeer dan ook eens de Pulled Pork, Entrecôte met Koffierub, de Italitaanse Porchetta, de Fall off the Bone Ribs, de Bite off the Bone Ribs of de lekkere Steak Reverse Sear.
Hoi, ik ben Jonas. Koken en barbecueën is voor mij een uit de hand gelopen hobby. Sinds deze zomer ben ik als chefkok uit het CVO Gent gerold, waar ik Michel heb leren kennen. Ik durf mezelf absoluut nog geen barbecuespecialist te noemen, maar met wat tips en tricks van Michel komt het wel goed. Of tenminste goed genoeg om jullie wat recepten te bezorgen 😉
Deze post werd mede mogelijk gemaakt door 'Meat The World' uit Lochristi. Bij Meat The World kan je aan groothandelsprijzen kopen via hun webshop. Meat the world hecht dan ook erg veel belang aan de herkomst van het vlees, dat grotendeels Belgisch is. Het wordt zorgvuldig uitgekozen bij de boeren in de streek. En de prijs… Die is verrassend laag! Je zal zelfs minder betalen dan in de gemiddelde supermarkt. Meat the world heeft 2 vestigingen: Lochristi en Anderlecht.
Varkensspiering met een Zomerse Mojo Verde
Ingrediënten
- 1 kg varkensspiering of spieringgebraad
- 1 kg appelsienen
- 2 limoenen
- 1 dl azijn (ik gebruikte hiervoor appelazijn)
- 4 takken verse koriander
- 4 takken verse rozemarijn
- 4 takken verse oregano
- verse munt naar smaak
- 1 dl Rum of andere sterke drank
- 3 laurierblaadjes
- 1,5 bol look
- peper
- zout
- 250 cl olijfolie
- 100 gr bruine suiker
- rookhout
Instructies
- Begin, indien nodig, met het opkuisen van het vlees. Verwijder overtollig vet of vliesjes en snij het vlees kruiselings lichtjes in. Zo kunnen de brine en de marinade beter hun werk doen.
- Maak de brine: combineer appelsiensap, zwarte peper, 10 teentjes look, 100g zout, 100g bruine suiker, de rum en de azijn, 2/3e van alle verse koriander, rozemarijn en oregano en de laurierblaadjes. Dit mag grof gesneden in een pot of pannetje dat net groot genoeg is voor het vlees. Roer alles even door en voeg het vlees toe.
- Het is de bedoeling dat het vlees volledig onder staat. Voeg een beetje water toe indien nodig.
- Laat dit alles voor minstens 12u in de koelkast zitten.
Marinade
- combineer olijfolie, zout, de rest van de look (fijn geraspt of gesneden), zeste van limoen, zeste van appelsien, appelsiensap, limoensap, de rest van de verse kruiden (inclusief de munt!), en zwarte peper.
- Voor de marinade is het belangrijk om genoeg look te gebruiken, samen met de koriander en de munt geeft dit een heerlijke kick aan de smaak.
De bereiding:
- Haal het vlees uit de frigo en uit de brine (de brine zelf mag je weg gooien).
- Dep het vlees oppervlakkig droog en bedek het met de marinade. Voor een beter resultaat, masseer de marinade in het vlees en laat rusten voor een kwartiertje.
- Bereid de BBQ voor om indirect te garen op een medium temperatuur van 175°C.
- Laat de spiering low and slow garen voor ongeveer 150 à 180 minuten, tot het vlees een kerntemperatuur heeft bereikt van 75°c.
- Laat nog eventjes rusten en snij aan. Enjoy!