Beef Jerky is iets dat ik altijd wil eten als ik in de VS ben. Traditie, nostalgie… Dit lekker stukje uitgedroogd vlees kan me altijd wel bekoren als tussendoortje. Het is een ideale snack gezien het bijna geen vet en geen caloriën bevat. Wel is het rijk aan eiwitten. Een gezond snoepje :)!
De oorspong kan je vinden in Zuid-Amerika. Daar droogden ze vlees omdat het zo beter en langer bewaart. Vandaag de dag eten astronauten en campeerders beef jerky. Omdat het enerzijds voedzaam is maar vooral omdat het heel weinig plaats inneemt voor vervoer.
(American) Beef jerky is eigenlijk gerookt, gedroogd en gekruid rundsvlees. Hmmm klinkt als iets voor op de BBQ! Dus naar Meat The World om rundsvlees, het magerste stuk dat er is. Dit moet absoluut geen duur stuk vlees zijn, gezien we het drogen.
Nadat het stuk vlees mooi afgedept is gaan we het een een half uurtje in de vriezer stoppen. Dit zal ervoor zorgen dat het vlees steviger is van structuur. Het zal dus makkelijker in dunne plakjes te snijden zijn (drie à vier millimeter). Eens je dit gedaan hebt maak je de marinade en kan je het vlees mooi laten marineren. Dit kan je doen in een schaal of vacuümzak. In een schaal marineer je best zo’n 6 uren, vacuüm hoeft dit maar een tweetal uurtjes.
Als je het vlees uit de marinade gehaald hebt, dep je het goed droog met keuken papier en leg je het op een rooster. Dit mag een droogrek zijn of rechtstreeks op de rooster van de BBQ. Het voordeel van een droogrek is dat je het makkelijk kan opnemen en op de bbq rooster leggen. Maar ook is dit rooster fijner, waardoor er meer en makkelijker warmte en rook aan het vlees kan. Goed om extra uit te drogen en voor extra rooksmaak.
Een je ziet dat de structuur van het vlees harder is en dus uitgedroogd kan je gaan bepalen of het goed is. Meestal zal dit na 2,5 uren zijn. Zijn je stukken dikker gesneden zal het dus wat langer duren.
Nadat je het vlees gerookt en uitgedroogd hebt, bewaar je het best nog een tweetal dagen in een afgeslopen zip-lock of bewaardoos. Hierdoor zullen de smaken nog beter tot hun recht komen, als je het vlees wat laat rusten.
Kleine tip: verstop het zakje of de doos goed, of de kans bestaat dat je het einde van deze twee ‘rust’dagen niet zal halen.
Gezien het resultaat van deze Beef Jerky me zo beviel, ga ik er in de toekomst nog maken met andere marinades. Zodra er nieuwe Beef Jerky recepten zijn, zullen ze hier verschijnen…
Andere recepten in samenwerking met Meat The World:
- Entrecôte met koffierub
- Kip souvlaki
- Varkensspiering met zomerse mojo
- Bite off the bone ribs
- Fall off the bone ribs
- Candied bacon
- Picanha steak
- Gegrilde mergpijpjes
- Homemade Beef Jerky
Deze post werd mede mogelijk gemaakt door 'Meat The World' uit Lochristi. Bij Meat The World kan je aan groothandelsprijzen kopen via hun webshop. Meat the world hecht dan ook erg veel belang aan de herkomst van het vlees, dat grotendeels Belgisch is. Het wordt zorgvuldig uitgekozen bij de boeren in de streek. En de prijs… Die is verrassend laag! Je zal zelfs minder betalen dan in de gemiddelde supermarkt. Meat the world heeft 2 vestigingen: Lochristi en Anderlecht.
Homemade Beef Jerky
Equipment
- Rookhout
Ingrediënten
- 1 biefstuk, mager rundsvlees
- 3 handen rookhout, naar keuze
Voor de marinade:
- 240 ml Ketjapmanis
- 60 ml witte wijn azijn
- 5 eetlepels BBQ rub
Instructies
- Verpak het rundsvlees en stop het 30 minuten in de vriezer.
- Nadat het uit de vriezer komt, kan je het vlees makkelijker snijden in dunne plakjes van 3 tot 4 millimeter.
- Doe alle ingrediënten voor de marinade in een vacuümzak of schaal en meng goed.
- Doe er de plakjes vlees bij en roer alles goed om, zodat de marinade goed op het vlees zit.
- Marineer nu het vlees vacuüm voor zo'n 2 uren of in een schaal voor een uur of zes.
- Maak de BBQ klaar om indirect te roken tussen 65 en 90°C.
- Haal het vlees uit de marinade en dep het goed droog met keuken papier. Zorg ervoor dat het vlees niet meer nat is, want dit zal het uitdrogen vermoelijken.
- Leg nu al de plakjes vlees op een droogrek of op het rooster van de BBQ.
- Rook nu de plakjes vlees voor zo'n 2 - 3 uren, tot de gewenste structuur. Indien je graag nog wat 'slapper' vlees hebt kan je het al na 2 uren van de BBQ halen. Heb je liever dat het vlees goed droog is en dus is opgesteven, zal het eerder naar drie uren gaan.
- Nadat je het vlees van de BBQ gehaald hebt, stop je het nog zo'n twee dagen in een bewaarcontainer of ziplock. Zo zal het vlees kunnen rusten en zal de smaak nog beter uitkomen.
- Indien het vlees deze twee 'rust' dagen heeft overleefd, kan je er van genieten. Smakelijk!