Events

Kick-Off Nationale BBQ Weken van 14 april tem 31 mei 2018

13.04.2018 – Haarlem. Vrijdagnamiddag was het zover, de Kick-Off van de Nationale BBQ-weken in Nederland. Leuk ritje gemaakt van Gent naar Haarlem met betrekkelijk weinig file :).  In Haarlem kon je niet naast het event kijken: de kraampjes en de rookpluimen waren al van mijlenver te zien om nog maar te zwijgen van al die heerlijke BBQ geuren. Zalig….

Aangekomen was het tijd om de terreinen te verkennen. De gebouwen van 200Fahrenheit stonden volledig ter beschikking van dit event. en dus konden we rustig overal rondwandelen. Even langs de vele kraampjes lopen, de sfeer opsnuiven en natuurlijk iets halen om te drinken om de rit door te spoelen. En dan opnieuw het terrein en de showroom verkennen. Lekker chill.

De middag was goed gevuld. Zo werden ondermeer de conclusies gepresenteerd van het Nationaal BBQ-weken onderzoek dat je volledig hier kan lezen.

Madame Charlotte, chef-kok en foodstyliste, kwam vertellen waar we ons het komende jaar qua BBQ-trends aan mogen verwachten. Zo vertelde ze dat er meer gebruik zal worden gemaakt van duurzaam materiaal gaande van brandstof naar (zelf)geteelde groenten en vlees. Ook zullen we meer groenten op de BBQ leggen of staat er soms een volledige vegetarisch menu op het programma. Ook merkte ze op dat mensen zich nu meer bewust zijn van wat ze eten. Ze willen weten wat de ingrediënten zijn, wat de samenstelling is, of er suiker in verwerkt zit en of er E-nummers aanwezig zijn. Haar interview met “Vuur” kan je hier lezen.

Ook de Aziatische keuken biedt veel mogelijkheden. Naast de yakitori brochettes en de Koreaanse BBQ hebben we ook de bijgerechten zoals gefermenteerde kool, kip gemarineerd in miso en ga zo maar verder. Alvast leuke dingen waarmee we aan de slag kunnen.

Book release: “Smokey Goodness 3

Jord Althuizen kwam daarna zijn nieuw boek voorstellen. Na Noord-Amerika en Argentinië stond nu Zuid-Afrika op de planning. Prachtige recepten kleuren opnieuw dit boek, samen met het reisverhaal dat als rode draad doorheen het boek loopt. Natuurlijk mocht een volledig hoofdstuk over de Braai, de Zuid-Afrikaanse BBQ, niet ontbreken. Opnieuw een boek die ruig aantoont met prachtige foto’s. Zo zien we dat graag. Eentje voor de collectie dus.

De wedstrijd

Er werden die dag ook nog prijzen uitgedeeld. Dennis ‘Noskos’ Van Koutrik won de prijs voor beste BBQ-boek met “Het Vuur de Baas”. Dennis is vooral bekend van zijn site bbq-nl.com. Een site vol met BBQ recepten en tip. Een echte aanrader!

De prijs ‘BBQ’er van het jaar’ ging naar MisBBQ Emma Van Leuven en BBQ Junkie haalde de prijs van ‘BBQ-blogger van het jaar’ binnen.

The BBQ-food

Speciaal voor die dag had de organisatie maar liefst 12 kraampjes voorzien met eten. BBQ-eten. En wat was het TOP zeg! Ieder kraampje had zo zijn eigen specialiteit. Zo waren er teams van The Bastard, Napoleon Grills, … en zelfs bekende koks zoals Luc Kusters (Bolenius Restaurant), Ronald Kunis (Qunis) en Sidney Schutte (Librij’s Zusje) presenteerden er hun gerechten. Daarbij zelfs enkele verrassende gerechten zoals gepofte knolselder, rode biet gegaard in klei en kalfszwezerikken gegrild op de plancha. Natuurlijk waren er ook klassiekers zoals Chicken wings van Smokey Goodness en het broodje Cubanos met varkensnek van de Good Smoke Company Crew.

Uiteraard sluit je altijd af in stijl met een heuse party met onder andere DJ Bart Arens van de Nederlandse Radio 2.

Het leukste van dit allemaal was toch om nieuwe mensen te leren kennen die dezelfde passie delen voor BBQ. Maar ook de bekende bloggers ontmoeten en ervaring uitwisselen is al helemaal super.

Moe maar voldaan dan maar de rit naar huis gemaakt. Natuurlijk nog even snel door de goodie bag gegaan om te kijken welke verborgen schatten er waren. En toen was het licht uit :), tijd om te gaan slapen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.