BBQ Klassiekers

Low & Slow Spareribs 3: Kansas City Style

Spareribs zijn dé klassieker bij uitstek voor een BBQ. En net zoals steak kan je ze op duizend-en-één-manieren klaarmaken. Dus aan mij om ze allemaal te proberen :)!

Deze keer: ribbetjes met de beroemde Kansas City saus, een rode BBQ-saus die gebruikt wordt om te lakken. Ik opteerde voor de ‘Grate Goods Kansas City Red Sauce’ omdat ik er al veel goeds over hoorde… dus naar NOKI, de BBQ winkel :)!

Dan rest me nog wat tijd door te brengen aan de BBQ met een goed boek en een lekker L’arogante biertje. Meer moet je toch niet hebben tijdens de zomer.

Andere Spareribs recepten die ik publiceerde zijn Spareribs 3-2-1 methode en de Spareribs Memphis Dry Rib.

Benodigdheden voor 4 personen:

 • 4 spareribs
 • je favoriete rub (ik gebruikte hiervoor ‘Szeged Rib Rub’)
 • 110 ml Jack Daniels
 • 330 ml appelsap
 • plantenspuit
 • BBQ saus (in dit recept Grate Goods Kansas City Red Sauce)

Setup van de BBQ:

 • Maak de barbecue klaar om indirect te roken op lage temperatuur van 105-120°C, plaats een waterpan in het indirecte gedeelte naast de kolen onder het vlees.

Bereidingswijze:

 1. Snij het overtollige vlees en vet weg van de spareribs. Snij eveneens de dunste botjes met het dunste vlees weg gezien deze toch maar zullen uitdrogen en aanbranden.
 2. Verwijder daarna het vlies aan de holle kan van de ribs door met een bot mes onder het vlies te wrikken en daarna met een stuk keukenpapier het vlies los te trekken.
 3. Dep de ribs droog met keukenpapier aan beide kanten en bestrooi daarna rijkelijk met de rub.
 4. Laat de ribs nu een 2 à 3 uren marineren in de koelkast.
 5. Maak nu de spraysaus door het appelsap en de Jack Daniels te mengen in de plantenspuit.
 6. Haal de ribs uit de koelkast en zet ze rechtstaand op de BBQ/smoker in een ribrack of leg ze neer met de holle kant naar beneden en rook ze gedurende anderhalf uur door een drietal rookchuncks op de kolen te leggen.
 7. Na anderhalf uur te roken bestuif je lichtjes de ribbetjes met het appelsapmengsel, en herhaal dit iedere 45 minuten.
 8. Voel iedere 45 minuten aan de botjes of ze los komen van het vlees, om zo de gaarheid te testen. Komen ze los dan zijn ze gaar. Afhankelijk van de ribbetjes kan dit tussen de 3 uren à 5 uren liggen.
 9. Wanneer de ribbetjes bijna de gewenste gaarheid hebben wrijf je ze in met een laagje barbecuesaus en laat ze dan nog zo’n 10 minuten op de BBQ liggen om te karameliseren.
 10. Haal de spareribs van de BBQ om te serveren
 11. Smakelijk!

Tips:

 • Dit recept maakte ik op de smoker, maar door je BBQ in te delen in 2 zones (direct en indirect) kan je ze ook perfect klaarmaken op je gewone barbecue. Hou dan vooral de temperatuur in de gaten.
 • De waterpan zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid hoog genoeg is in de BBQ zodat de rook makkelijker op het vlees blijft kleven. Tevens zal het ook voor een goede temperatuur-standvastigheid zorgen én vangt het het vet op van het vlees.
 • Hou er rekening mee dat je voor dit recept zo’n 4 à 6 uren moet rekenen om een goede gaartijd te krijgen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.